Chcesz schudnąć, ale nie wiesz, od czego zacząć? Redukcja tkanki tłuszczowej to proces, który wymaga odpowiedniej strategii i wiedzy. W przeciwnym razie Twoje działania pójdą na marne i zaryzykujesz powstaniem efektu jojo. Poznaj 5 zasad skutecznej redukcji tkanki tłuszczowej.
Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej? 5 zasad
Redukcja to utrata zbędnych kilogramów, które gromadzą się w naszym organizmie w postaci tłuszczu. Nagła i szybka redukcja to prosta droga do efektu jojo, niedoborów pokarmowych, a nawet problemów zdrowotnych. Dlatego zalecanym tempem jest utrata masy ciała po 0,5-1,5 kg na tydzień. Jak osiągnąć taki rezultat? Zacznij od stosowania zalecanych przez nas zasad redukcji tkanki tłuszczowej.
Stosuj deficyt kaloryczny
Duży wpływ na redukcję ma oczywiście liczba spożywanych kalorii. Dlatego pierwszym krokiem powinno być obliczenie Całkowitej Przemiany Materii, a następnie należy od tej liczby odliczyć 300-500 kcal, aby osiągnąć deficyt kaloryczny, który pomoże Ci bezpiecznie i efektywnie schudnąć. Pamiętaj, że liczba spożywanych kalorii powinna zależeć od stylu życia, aktywności fizycznej, stanu zdrowia i efektów, jakie chcesz osiągnąć. Jeśli nie chcesz samodzielnie liczyć kaloryczności posiłków, możesz skorzystać z usług cateringu dietetycznego, który zrobi to za Ciebie – przykładową ofertę znajdziesz na stronie https://powermeal.pl/catering-krakow/.
Jedz więcej białka!
Tak, naprawdę jedzenie większej ilości białka może pomóc w procesie redukcji, a nie tak jak z pozoru się wydaje – doprowadzić do zwiększenia masy ciała. Białko to makroskładnik, który zapewnia wiele funkcji, a jedną z nich jest zmniejszenie apetytu i łaknienia. Kolejną ważną kwestią jest również to, że zwiększając spożycie białka, mamy pewność, że redukcja nie będzie prowadziła do zmniejszenia masy mięśniowej.
Nie bój się zdrowych tłuszczów
Tłuste produktu kojarzą się z dużą kalorycznością i przez to wiele osób odradza jedzenie ich podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Rzeczywiście należy zachować tu pewną ostrożność. Najlepiej, aby każdy posiłek zawierał 10-15 g tłuszczów. Pozwoli to zwiększyć sytość, dostarczy wartościowych witamin i minerałów oraz zmniejszy indeks glikemiczny posiłku. Kluczowe jest to, aby wybrać zdrowe tłuszcze nienasycone, np. oliwę z oliwek, orzechy, nasiona, mleczko kokosowe, awokado czy masło orzechowe. Jeśli masz problem z dopasowaniem odpowiedniej ilości tłuszczów na redukcji – skorzystaj z usług cateringowych np. https://masterdieta.pl/dieta-pudelkowa/rzeszow/.
Pamiętaj, że węglowodany = energia
Kolejnym mitem jest uznawanie, że na redukcji należy unikać lub wyeliminować spożywanie węglowodanów. To błąd, bo węglowodany są w większości przypadków źródłem energii. Zamiast z nich rezygnować, postaw na wyższą jakość, np. pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, brązowy ryż itp.
Pokochaj ruch
Znajdź sport, który sprawi Ci przyjemność i pokochaj aktywność. Ruch i zdrowa dieta pomogą Ci w skutecznej i bezpiecznej redukcji tkanki tłuszczowej.
Artykuł sponsorowany